taal kiezentaal kiezen

omgeving

Lekker dwaande
Overnachten op Prikkebosk is een belevenis! Op het erf en in de wijde omgeving is van alles te doen! Lekker 'dwaande' is Fries voor 'bezig zijn'. We geven een páár ideetjes... Teveel om te doen?! Geen probleem: boek nog een nachtje bij ;-) Op Prikkebosk ligt actuele toeristische informatie voor je klaar. We geven je graag persoonlijk advies. Alvast veel plezier!

Wad een verschillende landschappen!
De Prikkebosk ligt in een gebied met veel verschillende landschappen. Dat maakt het spannend om de omgeving te verkennen!
Stap op de fiets en ga lekker toeren door nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden. De Noardlik Fryske Wâlden zit vol verrassingen: trek de stoute schoenen aan en loop de benen onder je lijf vandaan over de halepaden! Of ga de uitdaging aan en fiets de meer dan 127km lange route dwars door dit prachtige nationale landschap. Je kunt ook op klompen over de zandpaden. Daarvoor moet je even langs Scherjon. Behalve het kopen van klompen, kun je ook een kijkje nemen in de werkplaats en het museum. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten. Bijvoorbeeld fierljeppen (polstokverspringen)! Ook leuk om te doen met de hele familie of vriendengroep.
Botanische tuin de Kruidhof is zeker een bezoek waard! Voor de liefhebbers is er ook verkoop van tuinplanten.
Goed verscholen in de wâlden ligt de meest noordelijke wijngaard van Nederland, de Frysling. Een oase van rust. Met recht een 'daalders plakje'! Informeer of je langs mag komen voor een proeverij. Vaak ligt er op Prikkebosk wel een flesje Frysling op voorraad;-)

Werelderfgoed de wadden ligt aan je voeten! Trek je laarzen aan en ga banjeren langs de waddenkust. Of ga lekker uitwaaien op waddeneiland Schiermonnikoog of Ameland. Zodra je op de boot stapt, ben je 'weg'.
Voor alle leeftijden ga je struinen langs het wad met Harm Jan van Oan 'e Dyk. Hij maakt er altijd een feestje van.

Weet je trouwens dat we een meer aan zee hebben? Op het Lauwersmeer kun je varen, zeilen, surfen, zwemmen. Je kunt er ook helemaal omheen fietsen! Het Lauwersmeer is één van de twee nationaal parken die onze regio rijk is!
Bij HIPLauwersoog wordt je op hippe wijze geïnformeerd over het Lauwersmeergebied! Ben je lierver 'lui dan moe', huur een tuktuk! En ga een visje eten in de haven van Lauwersoog. Dat is altijd lekker.

Bûtenfjild 
Een afgegraven veenlandschap. Land van plassen, poelen, rietvelden en natte hooilanden. Natuur. Stilte. Rust. Ruimte. Heerlijke plek om te wandelen, fietsen of bootje varen. Bijvoorbeeld een kano of fluisterbootje. Of wat dacht je van suppen?! Reserveer bij 't Dûke Lûk

Alde feanen
Zeilen. Steppen. Met zeilvlot. Survivalen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te doen in dit prachtige waterrijke gebied. Eén van de twee(!) nationaal parken in Noordoost Friesland. 
En dan is er natuurlijk de stad Dokkum. Eén van de elf steden die Fryslân rijk is. De meest noordelijke, met het keerpunt van 'dé tocht'. Boek een stadswandeling. Vaar door de grachten. Struin door de markante straatjes. Op zoek naar winkeltjes met hippe items! Je vindt er ook veel restaurants en eetcafé's met gezellige terrassen.
Minder 'leuk' is dat Bonifatius bij Dokkum is vermoord eertijds. Bij de Bonifatiuskapel kun je verhaal gaan halen. Je wilt vast weten welke gevolgen het heeft gehad tot op de dag van vandaag.....

Het landschap boven Dokkum is open met wierden en terpen. De hoogste terp van Fryslân is die van Hegebeintum.

De meest bijzondere winkeltjes, brocante en ateliers ontdek je met de NoordFriesewinkeltjesroute!


Zwemmen
Strand is er op verschillende plekken in de regio. De waddenkust kent geen strand. Wel een prachtig dijk. Je kunt lopen op de bodem van de waddenzee. Zwemwater en strand is er aan het Lauwersmeer. Ten zuiden van de Prikkebosk vind je de mooie waterplas 't Strandheem. Ideaal met kinderen. Je hebt er alle faciliteiten voor een ontspannen dagje waterfertier.
Iets verderop in Fryslân ligt het strand van Makkum. Op minder dan anderhalf uur rijden, net over de Afsluitdijk, ligt kilometerslang het Noordzeestrand.

Dagtrip Waddeneilanden
De reis begint zodra je op de veerboot stapt. Ameland en Schiermonnikoog zijn prachtige eilanden en goed bereikbaar voor een dag erop uit. Zee en strand. Fietsen of wandelen. En natuurlijk zwemmen!

Musea
Ben je kunstliefhebber dan tref je het: in de wijde omgeving zijn veel kunstateliers. In Dokkum vind je de internationaal bekende galerie Jan Kooistra. Natuurlijk kun je naar het Fries Museum. En het Groninger museum. Maar er zijn veel méér. Bij Museum Federatie Friesland zijn meer dan zeventig musea aangesloten. Dat betekent er altijd een museum in de buurt is en naar keuze! De historie van de Prikkebosk bijvoorbeeld, beleef je op de Sûkerei.

Ben je na al dit 'dwaande' toe aan even helemaal niets doen?! Dan is het tijd voor sauna thermen Leeuwerikhoeve.

Tips voor (h)eerlijke boodschappen
Voor de boodschappen hoef je niet ver. Het overdekte winkelcentrum in Damwâld bied je, naast twee supermarkten, een aantal speciaal zaken. Zoals De Echte Groenteman, de Kaaskoperij, Jilderda bloemen, bakkerij Heslinga. Ook vlakbij is slagerij Jitta de Haan en bakkerij Van Eck. Voor slijterij en postkantoor moet je bij de Spar zijn.

Tips voor lekker uit eten & drinken
Tips voor lekker uit eten: de Pleats, pizzeria d'Angelo, de IJsherberg, paviljoen de Leyen, it Posthûs,
Kijk voor nóg meer tips op één van onderstaande linken.
 

Erop uit in Friesland                         Kidsproof Friesland                         Friesland